Den Brogede Verden | OM MIG SELV
16704
page,page-id-16704,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
foto_Thomas

OM MIG SELV

– DEN KORTE

 

Jeg kom til verden den 24. juli 1938 på en gård, beliggende overfor det datidige mejeri Arnaa i landsbyen Alslevkro. Beliggende et par kilometer øst for Løgumkloster og på landevejen til Aabenraa. Mine vigtigste drenge- og ungdomsår – 1947-57 – tilbragte jeg imidlertid på et af de mindre gårdbrug, der kaldes Tidsholm, og som er beliggende nord for jernbanelinjen mellem Tønder og Tinglev. Nærmere bestemt mellem Rørkær og Jejsing.

I 1957 tog jeg matematisk-naturvidenskabelig studentereksamen på Tønder Statsskole. Efterfulgt af to års værnepligt – herunder uddannelse til sprogofficer (russisk) og afsluttet med et halvt års tjeneste på Flyvestation Skrydstrup.

Herefter fulgte studier ved Aarhus Universitet, afsluttet februar 1968 med historisk-sproglig embedseksamen (cand. mag.) i fagene historie og russisk. I studieårene, nærmere bestemt i 1964, var jeg så heldig at få lov til at starte russiskundervisningen på Århus Statsgymnasium – en undervisning, senere suppleret med historie, jeg beholdt indtil 1973.

Ligeledes allerede i studietiden begyndte jeg som assistent at undervise i Ruslands historie for russiskstuderende på Slavisk Institut, AU. Efter et par forskeruddannelsesår fik jeg fast ansættelse samme sted 1970 – efterfulgt 1972 af udnævnelsen til lektor. Med forskning og undervisning i Ruslands/Sovjetunionens historie, kultur og samfundsforhold som arbejdsområder. De fleste af årene 1972-2000 varetog jeg samtidig jobbet som kollegialt valgt institutbestyrer/-leder og som medlem af Det humanistiske Fakultetsråd. Indtil en blodprop i hjernen i 1999 sendte mig på ufrivillig pension året efter.

Gennem årene har jeg været medlem af bestyrelsen for en række nationale og internationale faglige selskaber og foreninger. Var i en årrække formand for Jysk Åbent Universitet, JÅU. Jeg har arrangeret adskillige nationale og internationale kongresser og konferencer – for såvel fagkolleger som den almene offentlighed, herunder erhvervslivet. Universitetets forpligtelse til at dele sin viden med den øvrige befolkning har altid ligget mig meget på sinde – og har samtidig været en kær fornøjelse.

Jeg har skrevet artikler og bøger om f.eks. Ruslands historie, om russisk/sovjetisk samfundsterminologi og uddannelseshistorie. Har holdt foredrag i mange sammenhænge og skrevet kronikker i dagspressen. Endelig var jeg gennem hele udgivelsesperioden konsulent og forfatter ved Den Store Danske Encyklopædi.

 

Læs Thomas’ erindringer

Læs Thomas’ bog “Min vej østover”