Den Brogede Verden | anmeldelser_2
17702
page,page-id-17702,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
anmeldelser - liste
Linda Lassen Forsvar for Martha

LINDA LASSEN:

FORSVAR FOR MARTHA

Linda Lassen har gjort det til sit varemærke i romanform at skildre kvinders oversete liv i mange sammenhænge. Først i den store historie, men i sin seneste roman i den lille dagligdags historie.

Læs hele anmeldelsen her

Kirsten Jacobsen Pansergeneralen

Kirsten Jacobsen:

Pansergeneralen

Bogens hovedperson, Jørgen Ejbøl, lader sig gerne sammenligne med den excentriske, farverige og legendariske amerikanske hærfører George S. Patton (1885-1945) med tilnavnet pansergeneralen.
Læs hele anmeldelsen her

krigen-har-intet-kvinneligt-ansikt

Svetlana Aleksijevitj:

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt

Det er ikke blot et stort, men også dybt originalt litterært projekt, der skal anmeldes på de følgende linjer. Et projekt, som kun kan efterlade sin læser som et helt andet og sjælelig beriget menneske.

Læs hele anmeldelsen her

Fritz Wolder Vikingerne ved Ruslands vugge

FRITZ WOLDER:

VIKINGERNE VED RUSLANDS VUGGE

Hvem grundlagde den første russiske stat? Var det nordiske vikinger/varægere som hævdet i den første russiske krønike? Siden1700-tallet og et par århundreder frem delte dette tilsyneladende både enkle og nemme spørgsmål den internationale historiker- og arkæolog-verden.

Læs hele anmeldelsen her

Jeppe Nevers (red.) En verden af viden – Syddansk Universitet 1966-2016

JEPPE NEVERS (RED.)

EN VERDEN AF VIDEN

Odense Universitet, undskyld Syddansk Universitet (SDU), fylder 50 år. Og hvad er mere naturligt end, at en læreanstalt, der er sat i verden for at forøge vor viden, i den anledning udsender en bog, der opsummerer og funderer over, hvad læreanstalten har bedrevet gennem det forgangne halve sekel siden 1966.

Læs hele anmeldelsen her

Sonja Vesterholt (i samarbejde med Britta Sørensen)- Kærlighedslandet.

SONJA VESTERHOLT (I SAMARBEJDE MED BRITTA SØRENSEN):

KÆRLIGHEDSLANDET

”Med lune og vid, isprængt oprigtig og naturlig harme, afslører Sonja Vesterholt systemets iboende brutalitet og ønske om at regulere samfundets og individets gøren og laden ned til mindste detalje. Men bogen strutter også af menneskelig varme og solidaritet af ægte russisk aftapning…”

Læs hele anmeldelsen her

Vi river himlen

ERIK KULAVIG:

VI RIVER HIMLEN NED PÅ JORDEN
RUSLAND – FRA TSAR TIL PUTIN

Revolutioner lykkes bedst, når man samtidig udskifter hele befolkningen. Tanken er naturligvis absurd i virkelighedens verden. Men sikkert er det, at revolutioner ved den manøvre nok ikke efterfølgende behøvede at æde deres egne børn.

Læs hele anmeldelsen her

Linda Lassen Forsvar for Martha, Hovedland

LINDA LASSEN:

FORSVAR FOR MARTHA

Linda Lassen har gjort det til sit varemærke i romanform at skildre kvinders oversete liv i mange sammenhænge. Først i den store historie, men i sin seneste roman i den lille dagligdags historie. Nemlig den historie, der omhandler de hundredtusinder af kvinder, der var med til at gøre den store historie mulig.

Læs hele anmeldelsen her

Ukraines_historie

ANDREAS KAPPELER:

UKRAINES HISTORIE

Ukraine har siden opstanden i februar 2014 på Maidan-pladsen i Kijev stået højt på den internationale dagsorden. Mange ord og enorm stor spalteplads er brugt på begivenhederne på pladsen, på regeringsomvæltningen i hovedstaden samt ikke mindst på Ruslands formelt u-acceptable…

Læs hele anmeldelsen her

Jens Rasmussen

JENS RASMUSSEN:

SØNDERJYSK BONDEDRENGS VEJ TIL BOGEN

Det hører til historikeres børnelærdom, at erindringer er en vanskelig kilde-kategori at arbejde med. Nogle historikere undgår dem simpelthen og henviser dem til skønlitteraturens mere flyvske univers. Erindringer kan i meget grove termer deles op i to kategorier. De reflekterende og de beskrivende.

Læs hele anmeldelsen her

Tranekær – fra kirkeby til slotsby

Kirsten Lindberg:

Tranekær – fra kirkeby til slotsby

Rundt omkring i det danske land ligger de – herregårdene og slottene. Flest i det østlige Danmark – færre, jo længere mod vest vi kommer, færrest i Vestjylland. Alle vidner de om en tid, hvor standsforskellene…

Læs hele anmeldelsen her

Amundsen_kom

Mogens Boman:

Amundsen kom først – til Sydpolen

I vinteren 1911/12 udspandt der sig på Sydpolen et drama, der havde alle ingredienser til at blive en rigtig kioskbasker. Mellem to hovedpersoner, der havde vidt forskellig baggrund, men som var fælles om ikke at sky noget middel for at nå deres mål – at komme først.

Læs hele anmeldelsen her

Frederik

MIKAEL KRISTIAN HANSEN:

FREDERIK AHLEFELDT-LAURVIG

Denne bog er beretningen om en greve og officer, der udover jord og krig også havde kulturelle interesser. Oven i købet så store, at han endte med at blive en markant skikkelse i såvel den danske som den tyske teaterverden i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. I denne opdagelse og afdækning ligger denne lille bogs originalitet og styrke.

Læs hele anmeldelsen her

osmanner

EUGENE ROGAN:

OSMANNERRIGETS FALD

Denne bog har i sandhed aktuel interesse. Omhandlende et Tyrkiet, som opstod på ruinerne af såvel 1. Verdenskrig som Det osmanniske Imperium. Et Tyrkiet, som en magtgal og revanchistisk præsident Erdogan i dag repræsenterer. Overfor et rådvildt Europa, der på baggrund af flygtningekrise og truslen fra Islamisk Stat…

Læs hele anmeldelsen her

ukraine i spændingsfeltet

JENS JØRGEN NIELSEN:

UKRAINE I SPÆNDINGSFELTET

Forfatteren til nærværende bog vil gerne fortælle en anden historie om Ukraine og tilhørende borgerkrig end den, der har været og stadig langt hen ad vejen er gængs blandt såvel politikere som kommentatorer i vor del af verden. Og hans projekt er på mange måder velgørende og befriende.

Læs hele anmeldelsen her

Kampen

PELLE OLIVER LARSEN:

PROFESSORATET

Det er noget af en hvepserede, forfatteren til nærværende bog har stukket hånden ned i. Ganske vist er hvepsene for længst døde. Men fra deres opholdssteder vil de kigge u-fornøjede ned på forfatteren. Og det på trods af, at han har overholdt alle de akademiske spilleregler…

Læs hele anmeldelsen her

Sovjet.unionens.fald

MICHAEL DOBBS:

SOVJETUNIONENS FALD

Der er tale om en godt skrevet og ganske fascinerende fortælling om en af verdenshistoriens store vendepunkter. Om en begivenhed, der for nogle, endog ellers seriøse forskere, var enden på historien. Hvilket de dog ret hurtigt fortrød, de havde sagt.

Læs hele anmeldelsen her

Og Balkan

NIELS-JØRGEN NEHRING OG BIRTE WEISS:

OG BALKAN KOM TIL DANMARK

Blandt de hjemmehjælpere, der i løbet af dagen hjælper mig med ganske almindelige gøremål, er der en ung kvinde, der stammer fra Bosnien. Hun er en af de ca. 20.000 mennesker, der med forældre og søskende i første halvdel af halvfemserne kom til Danmark. Og som de allerflestes vedkommende kom for også at blive her.

Læs hele anmeldelsen her

Påfuglens tårer

PETER WIINGAARD:

PÅFUGLENS TÅRER

Denne bog er udgivet i aktualitetens interesse. Al ære værd, da dens indhold er både hyper-aktuelt og samtidig rummer total ukendt stof for de allerfleste danskere. Med mindre de er abonnenter på Kristeligt Dagblad, der flittigt og prisværdigt skriver om religiøse mindretal og deres skæbne.

Læs hele anmeldelsen her

Kærlighedens samfund

BERTEL NYGAARD: KÆRLIGHEDENS SAMFUND

KÆRLIGHEDENS SAMFUND

Sanselige bogtitler er ikke hverdagskost i historiker-kredse. De signalerer sammen med letlæselighed traditionelt mangel på seriøsitet. Måske var det mere virkeligheden i de berømte gamle dage, men det ville ikke overraske mig, hvis der stadig er noget om snakken. Såfremt der stadig skulle sidde en sådan læser derude, ville nærværende bog i hans/hendes øjne falde uhjælpeligt igennem. Den er nemlig både velskrevet og fagligt yderst seriøs.

Læs hele anmeldelsen her

kasernebog-1-445x425

CARSTEN PORSKROG RASMUSSEN, AXEL JOHNSEN OG RENÉ RASMUSSEN (RED.):

SØNDERBORGS SOLDATER

Hele tre museumsinspektører står som udgivere af denne lille og smukke bog. Den første endog overinspektør – chef på Sønderborg Slot. De to af dem har endvidere bidraget til bogen – sammen med en række andre forfattere.

Læs hele anmeldelsen her

moebler

MICHAEL MÜLLER:

BØRGE MOGENSEN – MØBLER MED HOLDNING

”Mit mål er at frembringe ting, der vil tjene mennesket, placere mennesket i hovedrollen i stedet for med djævelens vold og magt at tilpasse mennesket til tingene”.

Disse ord står som nærværende bogs motto og stammer fra dens hovedperson – møbelarkitekten Børge Mogensen

Læs hele anmeldelsen her

alle_de_skjalde

H. E. SØRENSEN:

ALLE DE SKJALDE

Ingen anden landsdel i Danmark har sin helt egen litteraturhistorie. Med landsdelens historie, særpræg og identitet udfoldet over næsten 700 sider. Men det har Sønderjylland nu. Beskrevet i denne smukke bog af en ildsjæl og stridsmand af de sjældne.

Læs hele anmeldelsen her

ItemImage

Matthias Bjørnlund:

På Herrens mark

Historikeren Matthias Bjørnlund (født 1967) var i 2013 aktuel med den anmelder-roste monografi Det armenske folkedrab. Fra begyndelsen til enden (anmeldt på historie-online). Nu – kun to år senere – kommer så en ny bog. Denne gang om den danske og til dels den internationale hjælp til folkedrabets ofre.

Læs hele anmeldelsen her

knut-hamsun-rejsen-til-hitler_310187

Tore Rem:

Knut Hamsun – Rejsen til Hitler

Vidunderlig bog om et trist emne. Om en stor kunstners knæfald for en frygtelig ideologi. Om en dansk forfatters forsvar og en landsmands vellykkede forsøg på at dele sol og vind lige. Kort sagt en bog om den norske forfatter Knut Hamsun og hans forhold til nazismen.

Læs hele anmeldelsen her

Sammenlignende_vandalisme

Teresa Østergaard Pedersen:

Sammenlignende vandalisme. Asger Jorn, den nordiske folkekunst og arkæologien

Det er ikke tilfældigt, at nærværende bog er udgivet i et samarbejde mellem Moesgaard Museum og Museum Jorn i Silkeborg. Det er heller ikke tilfældigt, at forfatteren har arbejdet begge disse steder. Vor verdensberømte billedkunstner Asger Jorn (1914-73) havde en livslang drøm om at føre kunsten og arkæologien sammen.

Læs hele anmeldelsen her

ludvig-holberg-som-pragmatisk-historiker-bog

Sebastian Olden-Jørgensen:

Ludvig Holberg som pragmatisk historiker

En historiografisk-kritisk undersøgelse

Historieskrivning og historieforskning er kategorier, der over tid enten har været næsten identiske eller hinandens modsætninger. Blandt fagfolk kaldes de også henholdsvis pragmatisk og annalistisk historieskrivning. På Holbergs tid flød de to kategorier nærmest sammen…

Læs hele anmeldelsen her

Min_bardom

Margrethe Auken med flere:

Min barndom i 50´erne

redigeret af Dorte Einarsson

Opskriften er den gængse. Et forlag henvender sig til en række, gerne kendte, mennesker og beder dem skrive nogle sider om et eller andet fælles emne. I dette tilfælde er der tale om mennesker, der har oplevet at være barn i 1950erne. Et årti, som denne anmelder, der selv var stor knægt i netop 50erne, plejer at kalde årtiet i venteposition.

Læs hele anmeldelsen her

Rejse-uden-ende

Stig Dalager:

Rejse uden ende

– en roman om Raoul Wallenberg

Det er mennesker med en sag, de brænder for, der interesserer den skønlitterære forfatter Stig Dalager. Gerne en sag på internationalt niveau. Og gerne med mennesker, der er villige til at gå hele vejen for denne sags skyld.

Læs hele anmeldelsen her

sevastopol-fortallinger-lev_tolstoj

Lev Tolstoj

Sevastopol fortællingerne

– introduktion ved Flemming Rose

Den russiske forfatter Lev Tolstoj (1828-1910) er i den læsende offentlighed formodentlig mest kendt for sine store og filmatiserede romaner – som for eksempel Krig og fred fra 1869 om fem forskellige adelige familiers skæbne under Napoleons felttog mod Rusland i 1812 og Anna Karenina fra 1877.

Læs hele anmeldelsen her

Dansk_islandsk_kultur_1900

AUDUR HAUKSDOTTIR, GUDMUNDUR JONSSON OG ERIK SKYUM-NIELSEN (RED.):

GULLFOSS

MØDET MELLEM DANSK OG ISLANDSK KULTUR I 1900-TALLET

Island har ikke nogen høj prioritet i den danske offentlighed. Hvis man på gaden spurgte folk, hvad de ved om øen i Nordatlanten, ville svarene formodentlig koncentrere sig om sagaer, heste og varme kilder…

Læs hele anmeldelsen her

Salgscover_sløjfeStalin

Erika Riemann:

Sløjfen i Stalins skæg

Tillad mig, ganske upassende måske, at indlede anmeldelsen med en vits fra år nul – fra 1945. Spørgsmål: – Hvorfor kan man ikke købe Stalin-spæk? – Det er, fordi svinet stadig lever.

Læs hele anmeldelsen her

Per Ole Schovsbo Hestevogne paa landet

PER OLE SCHOVSBO

HESTEVOGNE PÅ LANDET

Bogens titel og ikke mindst dens omslag bragte mig tilbage til min barn- og ungdom primo 1950erne. Tilbage til de 30 tønder land, der udgjorde vort produktionsgrundlag, og som dyrkedes med heste og gammeldags redskaber.

Læs hele anmeldelsen her

huse-der-har-formet-os

NAN DAHLKILD ( RED.) HUSE DER HAR FORMET OS

ARKITEKTURHISTORIEN BAG DANSKERNES INSTITUTIONER OG OFFENTLIGE RUM

Rundt omkring i vore købstæder ligger der bygninger, der ikke længere anvendes til det formål, de blev opført til at varetage. Det drejer sig om amtmandsboliger, domhuse, politistationer, seminarier…

Læs hele anmeldelsen her

russer

VIBEKE SPERLING

RUSSERNES DRØMME

En gang for efterhånden mange år siden sendte Danmarks Radio et program med titlen Danmark rundt, der bragte løst og fast fra den danske hverdag. For eksempel var en dansk fiskekutter forlist på Nordsøen…

Læs hele anmeldelsen her

danske huse

DANSKERNES HUSE PÅ GULDKYSTEN 1659-1850

TILRETTELAGT AF CARL-H.K. ZAKRISSON

Christiansborg, Frederiksborg, Fredensborg, Prindsensteen, Kongensteen og Frederiksgave og Frederiksminde. Det var de majestætiske navne på de danske forter og plantager på Guldkysten.

Læs hele anmeldelsen her

web-arkitektur-til-graensen

PETER DRAGSBO

ARKITEKTUR TIL GRÆNSEN. ARKITEKTUR OG NATION I EUROPÆISKE GRÆNSELANDE 1850-1940

Arkitekturen som nationalpolitisk magtmiddel i omstridte grænseegne. Det er grundlæggende, hvad denne overordentlig smukke og velskrevne bog handler om. Med andre ord, hvordan en given ny statsmagt har taget arkitektur og byggeskik i anvendelse som våben.

Læs hele anmeldelsen her

viernam_bigger

Niels Bjerre-Poulsen Vietnamkrigen. En international historie

Det hører til sjældenhederne, at vi på dansk og skrevet af en dansker kan præsentere en bog, hvis væsentligste fejl grundlæggende er, at den ikke umiddelbart er tilgængelig for et internationalt læserpublikum. Oven i købet om et emne, der som sårfeber stadig hjemsøger den vestlige verden …

Læs hele anmeldelsen her

finland_mellem

Claes Johansen
Finland og den totale krig 1939-1944

En vordende stormagt, der er besat af behovet for/ønsket om sikkerhed for enhver pris. Og som derfor afkræver et lille naboland grænsereguleringer. Krig. Et lille land, som – nu i alliance med en aggressiv stormagt – ønsker revanche og måske udvidelse…”

Læs hele anmeldelsen her

opdagelse_mellem

Helge Kragh, Morten A. Skydsgaard og Tobias Wang
50 opdagelser. Højdepunkter i naturvidenskaben

Det absolutte tomrum, Tycho Brahe, Johannes Kepler, kroppens kredsløb, lysets tøven, jordens alder, kokopper og vaccination, istid og istider, professor Röntgens usynlige stråler…”

Læs hele anmeldelsen her

folkedrab_mellem

Matthias Bjørnlund
Det armenske folkedrab.
Fra begyndelsen til enden

”Du tilbringer ikke mange dage i Armenien, før det osmanniske folkemord på armenierne kommer på banen. Det gjaldt såvel tilbage i sovjettiden, som det gælder i dag...”

Læs hele anmeldelsen her

slaverne_mellem

Kåre Lauring
Slaverne dansede og holdt sig lystige – En fortælling om den danske slavehandel

I perioden mellem 1500 og 1867 overførtes skønsmæssigt 12,5 million vestafrikanske slaver til Amerika...”

Læs hele anmeldelsen her