Den Brogede Verden | ANMELDELSER
17033
page,page-id-17033,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
anmeldelser - liste
Bullshit

CAMILLA STOCKMANN OG JANUS KØSTER-RASMUSSEN:
BULLSHIT

”To rockergrupper havde omkring 1980 indgået en aftale, ifølge hvilken de havde delt København op mellem sig. Ikke mindst det lukrative narkomarked. De kaldte sig hhv. Hells Angels (herefter HA) og Bullshit. De blev nu ret hurtigt uenige om, hvad de var blevet enige om, og hvordan aftalen skulle fortolkes.”

Læs hele anmeldelsen her

Arabernes_historie

EUGENE ROGAN:
ARABERNES HISTORIE

”I disse dage fejres eller begrædes – alt efter temperament – 50-året for Seksdageskrigen og Israels totale sejr over sine arabiske naboer i 1967. En begivenhed, der gjorde den unge og den gang kun 19-årige stat til den dag i dag eksisterende besættelsesmagt på Vestbredden og i Østjerusalem.”

Læs hele anmeldelsen her

Silke_Vejene

PETER FRANKOPAN:
SILKEVEJENE

”Landkort manipulerer. Det er en gammel sandhed, men alligevel væsentlig at holde sig for øje. Vi er vant til at se verdenskort, hvor Europa er i centrum, mens de andre verdensdele ligger ud til begge sider. Et sådant kort havde forfatteren til nærværende mursten af en bog også hængende på sin barndoms værelse. Men som teenager førte kortet til frustration…”

Læs hele anmeldelsen her

Kærlighed-kommunismens-tid

TOVE FLEISCHER:
KÆRLIGHED I KOMMUNISMENS TID

”Lad det være sagt med det samme. Dette er simpelthen en pragtfuld bog. Nøgtern og realistisk ind til benet, klog på livet og ikke mindst uhyre vel skrevet. Om en pige, der allerede i gymnasiet og på egen hånd tog på en form for dannelsesrejser til det daværende Østeuropa.”

Læs hele anmeldelsen her

Katyn

THOMAS URBAN:
KATYN 1940 – HISTORIEN OM EN FORBRYDELSE

”Forstemmende, grusomt og ualmindelig kynisk. Ord slår ikke til, når man læser denne bog. Fortielser, bedrag og løgne. Disse begreber er nærliggende, men er alligevel uhyggeligt fattige, når man i bogen følger forfatterens afdækning af en forbrydelse, der som mål havde fysisk at udslette store dele af et folks intellektuelle potentiale.”

Læs hele anmeldelsen her

Vladimir.L

BERTIL NYGAARD:
VLADIMIR LENIN

”Forfatteren har helt sikkert fået en bunden opgave. Skriv en lille bog om Lenin som teoretiker. Jurist- og Økonomiforbundet har nemlig en skriftserie, der under rubrikken Statskundskabens klassikere har til hensigt ”at give læserne en mulighed for i en kort og præcis tekst at orientere sig i et fagligt væsentligt og interessant forfatterskab”.”

Læs hele anmeldelsen her

huset-romanov-1613-1918

SIMON SEBAG MONTEFIORE:
HUSET ROMANOV – 1613-1918

”Murstens-stor, fagligt solid, indholdsmættet og uden noget klart sigte. Men samtidig også et episk mesterværk. Over mere end 800 sider udfolder forfatteren et dynastis historie gennem tre århundreder – fra eksistenskamp over storhed til kollaps. Gammeldags historieskrivning med smæk for skillingen, kunne man også kalde bogen. Kedelig er den i hvert fald ikke. ”

Læs hele anmeldelsen her

med-tiden

POUL CHRISTIAN MATTHIESSEN:
FØLG MED TIDEN, IKKE MED STRØMMEN

”Nærværende bogs forfatter, demografen Poul Christian Matthiassen (født 1933), fik i 1980erne og 1990erne henvendelser fra politikere, der var foruroliget over de konsekvenser, som for eksempel de meget liberale familie-sammenføringsregler fra begyndelsen af 1980erne havde for befolkningsudviklingen.”

Læs hele anmeldelsen her

Over_menneske

POUL DUEDAHL:
FRA OVERMENNESKE TIL UNESCO-MENNESKE

”Racehad, racehygiejne og racerenhed. Uhyggelige emner og begreber med hjertekrampende historiske blodspor i deres kølvand. Blodig alvor og virkelighed for blot et par menneskealdre siden. Nærværende monografi behandler de betændte emne. Klinisk og videnskabeligt.”

Læs hele anmeldelsen her

Forladt

CHRISTINA VORRE:
FORLADT

”Allerede ved første gennembladning af bogen faldt jeg over den. Lille Okseø på sølle fire hektar. Erindringen førte mig tilbage til Alslev skole et par kilometer øst for Løgumkloster, hvor jeg den 1. april 1946 var startet i 1. klasse. En landsbyskole med flere årgange i samme klasseværelse.”

Læs hele anmeldelsen her

Forside til bog om Iran

MORTEN HANSTED:
DANSKE EVENTYR I IRAN

”Nærværende bog handler om et emne, hvis aktualitet på kort tid er gået fra varm til lunken. Som følge af det seneste præsidentvalg i USA. Bogen handler om historiske og aktuelle danske kontakter til et land, hvis historie er både ældgammel og fyldt med spændende historier.”

Læs hele anmeldelsen her

EnRejseModNord

KAREL CAPEK:
EN REJSE MOD NORD

“Forfatteren til denne bog, tjekkiske Karel Capek (1890-1938), skrev skønlitterær science fiction længe før, en Aldous Huxley eller en George Orwell gjorde begrebet populært. Capek praktiserede det uden at kende til ordet og nogen tid, før dette begreb blev opfundet og gængs.”

Læs hele anmeldelsen her

Linda Lassen Det forsvundne spædbarn

LINDA LASSEN:
DET FORSVUNDNE SPÆDBARN

”Midt på byggepladsen stod en klynge gule blomster. Selvom klyngen bare udgjorde en lille gul klat på den støvede plads, var det alligevel den, han så først. Det var også den, han siden hen blev ved med at se for sig, den ældre mand, der havde standset standset sin kran for at holde frokostpause.

Læs hele anmeldelsen her

Peter Fransen Livet i de røde barakker

PETER FRANSEN:
LIVET I DE RØDE BARAKKER

Horserødlejrens røde barakker ligger idyllisk i det nordsjællandske, syv kilometer fra Helsingør. I skærende modsætning til de alt andet end idylliske skæbner, barakkerne har huset. Lejrens hundredårige historie har været broget.

Læs hele anmeldelsen her

Krigens_konsekvenser

CLAES JOHANSEN:
KRIGENS KONSEKVENSER

Som indledning skal det ikke være nogen hemmelighed, at denne bog har voldt anmelderen store problemer. Længe gik jeg rundt om den – ligesom katten omkring den berømte grød. Bogen har trukket tænder ud og gjort de sidste grå hår særdeles hvide. Ikke, fordi bogen er svær at læse eller svær at forstå.

Læs hele anmeldelsen her

Maria Helleberg Stormene – kærlighed og magt i reformationens Danmark

MARIA HELLEBERG:
STORMENE

Der står Martin Luther på dagsordenen hele året 2017. Fem hundrede års jubilæum for augustiner-munkens opslag af de berømte 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Et skridt, der markerede hans brud med paven, munkelivet, cølibatet og hele den katolske kirkes væsen – og i særdeleshed dens uvæsen.

Læs hele anmeldelsen her

Andrej_Platonov

ANDREJ PLATONOV:
UDGRAVNING TIL FUNDAMENT

Romanen var skrevet færdig i 1930. Men Stalin kunne ikke lide den. Angiveligt, fordi den skævvred opfattelsen af den kolossale samfundsomvæltning, han to år tidligere havde sat i værk. Med kollektivisering og industrialisering.

Læs hele anmeldelsen her

den_russiske_revolution

ERIK KULAVIG:
DEN RUSSISKE REVOLUTION 1917

Det er ikke kun reformations-jubilæum i år. Kalenderåret 2017 er fyldt op med datoer, der markerer 100-året for begivenheder i Rusland i revolutionsåret 1917. Februarrevolutionen, Juli-opstanden, Kornilov-kupforsøget og kulminerende med…

Læs hele anmeldelsen her

Drengen_og_fraegemanden

CLAES JOHANSEN:
DRENGEN OG FÆRGEMANDEN

Dansk skønlitteratur er for tiden fyldt med store ego´er. Den er fuld af stof, der er hentet i skribentens eget liv og univers. Intet er åbenbart for småt og hjemme-tænkt i den litterære verden til at finde vej til det tålmodige hvide papir.

Læs hele anmeldelsen her

Med nordlys

ELSE LIDEGAARD:
MED NORDLYS I ØJNENE

Forfatteren til denne bog fik i en meget ung alder Grønland ind under huden, og der er landet blevet indtil i dag – over 60 år senere. Læs, hvordan hun selv beskriver sit symbiotiske kærlighedsforhold til denne fjerne og nordlige del af dronningeriget…

Læs hele anmeldelsen her

Kold-krig

RENÉ OFFERSEN:
KOLD KRIG I HØJESTERET

Bogen er advokat René Offersens (født 1964) personlige beretning om journalist Jørgen Dragsdahls injuriesag mod professor Bent Jensen. En sag, der var startet for en halv snes år siden med en stort opsat artikel i Jyllands-Posten…

Læs hele anmeldelsen her

doktor-kuktskij-og-undfangelsens-gaade_356557

LJUDMILA ULITSKAJA:
DOKTOR KÚKOTSKIJ OG UNDFANGELSENS GÅDE

Det er næppe nogen overdrivelse at konstatere, at Rusland i øjeblikket er i bad standing i den vestlige verden – også i vort lille land. Anvendelsen af rocker-jargonen er ikke tilfældig.

Læs hele anmeldelsen her

natsværmeren

KATJA KETTU: NATSVÆRMEREN (UDG.)

SIRPA KÄHKÖNEN: GRANITMANDEN

Der er meget historie i begge disse bøger. Finsk og sovjetisk historie i perioden efter 1917-revolutionerne i Rusland og Finlands opståen som selvstændig stat. Historie om det forbitrede…

Læs hele anmeldelsen her

Dostojevski

FJODOR DOSTOJEVSKIJ:

DET DØDE HUS

Der har været drevet rovdrift på ham – lige, siden han skrev sine værker i anden halvdel af 1800-tallet. Teologer, psykologer, psykiatere samt alskens terapeuter.

Læs hele anmeldelsen her

50FUND

VINNIE NØRSKOV OG PETER PENTZ: (UDG.)

50 FUND. HØJDEPUNKTER I ARKÆOLOGIEN

Et arkæologisk slaraffenland. Det er det første indtryk, man som læser får, når man blader i denne bog. Og indtrykket holder – også, når man studerer den nærmere. Et enestående indblik i menneskets udvikling gennem de seneste 2 millioner år.

Læs hele anmeldelsen her

Leif Baun Christensen Jelling – byen der forsvandt

LEIF BAUN CHRISTENSEN:

JELLING – BYEN DER FORSVANDT

Bogens titel om byen, der forsvandt, bragte for et øjeblik mine tanker tilbage til forrige århundrede – til 1991. Det var den gang lykkedes mig at knytte forbindelse mellem en mindre russisk by…

Læs hele anmeldelsen her